Både Mixed Martial Arts og almindelig styrketræning er to discipliner, som rigtigt mange nyder at udøve, og de passer desuden ganske godt sammen. Hvis du i forvejen dyrker MMA, kan du forbedre din styrke – og dermed din fysiske præstation – ved også at tage styrketræning seriøst. De fleste MMA-udøvere er allerede godt inde i styrketræning, da det er nødvendigt at være i god fysisk form for at kunne træne kampsport på bare nogenlunde højt niveau. Hvis du i forvejen dyrker styrketræning, kan du overveje MMA, da det giver masser af selvtillid, kammeratskab og derudover er en sport, der også har en vis relevans i virkeligheden.
Billigt styrketrænings udstyr købes hos MMASHOP.DK
Disse styrketræningsøvelser er oplagte for MMA fighters
MMA er langt fra lig med bodybuilding, og derfor skal der altså styrketrænes på en lidt unik måde, hvis du vil sætte fokus på din atletiske præstation, når det kommer til Mixed Martial Arts.
Blandt de bedste og mest relevante øvelser har vi:
- Dødløft
- Squats (både front og back)
- Bænkpres
- Skulderpres
- Pull-ups
- Neck bridges
- Og cardio må naturligvis heller ikke undervurderes, da kamsport – og heriblandt mixed martial arts – kræver en enormt god kondition. I hvert fald hvis du har planer om at tage det seriøst og gerne vil op på et fint niveau.
- Dødløft er først og fremmest en vigtig øvelse, da den træner stort set hele kroppen. Det er primært ryggen og benene, der rammes, men det er også to af de største og absolut vigtigste muskelgrupper at træne. Stærke ben gør dig i stand til at levere hårdere spark, mens en stærk ryg generelt bare er en fordel og eventuelt kan give dig en fordel, når kampen går til gulvet. Sørg dog for at have teknikken i orden, når du laver dødløft, da det er muligt at skade ryggen, hvis du laver øvelsen forkert.
- En anden øvelse, som i den grad giver stærke ben, er squats. Squats er et must, hvis du vil have en overordnet stærk krop. Det er vigtigt at kunne sparke ordentligt, og om end teknikken er vigtigst, må benstyrken heller ikke undervurderes. Du kan desuden træne udholdenhed ved at tage lave mange gentagelser med relativt lav vægt, når du træner squats.
- Bænkpres er en yndlingsøvelse for mange, og her er den også relevant at inddrage. Både bryst, triceps og skuldre bliver ramt, når du træner bænkpres, og øvelsen giver en solid styrke i overkroppen – dette er særligt vigtigt, hvis du fokuserer på slag. Skulderpres bør også være en del af programmet, da vi endnu engang taler om en god basisøvelse, der gør overkroppen stærk.
Pull-ups (kropshævninger) træner din ryg og dine biceps, og det er en øvelse, som du ser stort set alle professionelle fighters lave, når de forbedereder sig til deres kampe. Neck bridges er en lidt mere unik øvelse, da den ikke er lige så udbredt blandt almindelige styrketrænere, men hvis du træner MMA er det smart at inddrage en øvelse i dit program, som styrker nakken. Der er dog mange alternativer, og så længe du bare træner nakken på en eller anden måde, må det siges at være godkendt.
Sådan finder du tid til både MMA og styrketræning
De fleste kan godt finde tid til enten træning af MMA eller regelmæssige fitnessbesøg, men at få tid til begge kan godt gå hen at blive lidt svært. Hvis du i forvejen har et travlt program, handler det altså bare om at sætte et træningspas ind, når du nu har tid til det.
Da de fleste MMA-klubber som regel har faste træningstider, er det – for de flestes vedkommende – styrketræning, der skal tilpasses. Her kunne det være en idé at nøjes med at træne i de dage, hvor du ikke træner MMA. Hvis det er svært at finde tid, kan du stå en time tidligere op om morgenen og få styrketrænet tidligt. Ellers kan det være, at du har en time lige efter arbejdet eller studiet. Det afhænger i høj grad af den enkelte person. Forvent dog at skulle bruge nogle ekstra timer på denne hobby – men det er det hele værd. Styrketræning og MMA komplimenterer hinanden perfekt, så hvis du i forvejen dyrker den ene, er det oplagt også at forsøge med det andet. Også er det jo altid vigtigt med en rest day fra al træning, og der er absolut ingen, der siger, at man bør træne hverken kampsport eller styrketræning hver eneste dag.
Om forfatteren