Karry krydderiet kan i Danmark spores tilbage til starten af 1800-tallet, hvor krydderiet indgik i især stuvninger og sammenkogte retter med lam, fjerkræ og svinekød. Dog er det i dag kylling i karry, som mange elsker og laver på månedlig basis.
Der findes naturligvis mange måder at tilgå denne opgave på – for man ønsker naturligvis altid at servere den bedste, saftigste og mest velsmagende kylling i karry. I de klassiske opskrifter er fremgangsmåden oftest at kyllingen koges i rigeligt med væske og gerne med rettens grøntsager. Hvorefter selve karrysovsen laves, baseret på ’kyllingesuppen’.
Saftig kylling i karry, der ikke er at kimse ad
Det er ikke ukendt, at kylling tilberedes bedst i vand eller supper, således at den bibeholder sin saftighed og undgår at blive tør som en skosål. Man kan enten gøre som i den klassiske opskrift, hvor porrer, gulerødder og kylling får lov at koge i en stor gryde med vand og en bullionterning.
Men man kan også vælge at tilberede disse i et fad i ovnen i tyve minutter, hvis der er tale om kyllingefileter. Uanset hvilken metode man vælger ender man med garanti op med et saftig stykke kylling, der derefter kan skæres i tern eller strimles og kommes i den færdige karrysovs.
Karrysovsen i sig selv er nem nok at gå til, så længe man har forstået grundreglen for at lave en opbagt sovs med smørbolle. Hvis ikke, kan dette nemt læres – det eneste man skal gøre, er at brune karryen af i enten smør eller margarine og derefter tilsætte hvedemel til smørret samler sig. Herefter laves selve sovsen ved gradvist at tilføje suppen man har fået fra den kogte, eller ovnbagte, kylling. Grøntsagerne, der er blevet tilberedt sammen med kyllingen skal blot snittes i passende stykker, hvis ikke dette er gjort på forhånd, og tilføjes sidst.
En saftig kylling i karry med masser af muligheder for improvisation
Man siger, at der i køkkenet ikke er nogle spilleregler for, hvor kreativ man kan være med sin madlavning. Dette gælder naturligvis også når man forsøger sig med en saftig kylling i karry, der virkelig ligger an til at improvisere med de grøntsager og smage man har til rådighed.
Der findes mange grøntsager, der går godt i spænd med både kylling og karry, derfor kan man sagtens tilføje romanescokål eller blomkål i sin ret eller forsøge sig med æblebåde eller andre smagsgivere. Kylling i karry er en ret, der bestemt er egnet til både voksne og børn, da man selv styrer hvilken styrke og karakter karryen skal have i retten. For at please de sarte ganer, kan man derfor med fordel tilføje lidt kokosmælk eller æblestykker, der vil søde retten en smule.
Kun fantasien sætter grænser når man laver kylling i karry. Man skal lede længe for at finde grøntsager, der ikke egner sig sammen med en portion saftig kylling i karry. Forsøg dig med forskellige løgtyper eller pastinakker og andre flade grøntsager, der liver op når de kommes i denne fantastiske gryderet.
Om forfatteren